Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Η ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση χθες στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Ιωάννου Αμαλιάδας με θέμα: Η ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ.

Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε τον χώρο και παρακολούθησαν την τέλεση του Αγιασμού του Πνευματικού Κέντρου που τέλεσε ο ιερέας της Ορεινής (Μοστενίτσας) κ. Φίλιππας Πέτρου και ο ιερέας του Αγίου Ιωάννου κ. Γιώργος Γιαννακόπουλος.

Μετά τον αγιασμό η πρόεδρος του συλλόγου, Τσούλου Θάλεια, σε σύντομο χαιρετισμό, ανέφερε για τις δραστηριότητες του συλλόγου και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

Στην συνέχεια η Αγγελική Ρέγκλη, υπεύθυνη Σχέσεων και Τύπου του συλλόγου και συντονίστρια της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στις παραδοσιακές και εναλλακτικές δραστηριότητες και ιδίως στην παραδοσιακή ύφανση. Ο κεντρικός ομιλητής συγγραφέας και λαογράφος Ηλίας Τουτούνης με γλαφυρότητα, και με πλήρη στοιχεία αναφέρθηκε για την υφαντική τέχνη από τα βάθη των αιώνων ως σήμερα.

Τέλος η κα. Αννέτα Γεωργουλοπούλου και ο Παναγιώτης Γκογκάκης, ερμήνευσαν δημοτικά τραγούδια που αναφέρονταν στην ύφανση και στο αργαλειό. Την εκδήλωση έκλεισε η Ιωάννα Στεφανοπούλου, η οποία ευχαρίστησε το κοινό για την συμμετοχή τους στην εν λόγω εκδήλωση.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε πλούσιο πρωτογενές φωτογραφικό υλικό με θέμα την Παραδοσιακή Ύφανση.

 

Μετά το πέρας των ομιλιών οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στην έκθεση, όπου είχαν εκτεθεί πλήθος από υφαντά, πλεκτά, κεντήματα και παραδοσιακά εργαλεία της υφαντικής τέχνης.

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, η περιφερειακή σύμβουλος κα Κοκαλιάρη Νίκη, ο πρώην δήμαρχος Λασιώνος κ. Παπαντώνης Βασίλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Παπαδάτος Πέτρος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιωτάρας Παναγιώτης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Στασινόπουλος Νίκος, ο επικεφαλής της Ελάσσονος αντιπολίτευσης του δήμου Ήλιδας κ. Γεώργιος Νικολόπουλος, η πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Αμαλιάδας κα. Εύη Πάλλα Χρονοπούλου, η κα Βούλα Κουτσούκου (σύζυγος του βουλευτή κ. Γιάννη Κουτσούκου), η δημοσιογράφος κα. Σκάβδη Ελένη, ο πρώην προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αμαλιάδας και πρόεδρος του συλλόγου Αυγητών Πηνείας κ. Διονύσιος Αναγνωστόπουλος, η πρόεδρος Γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού Σχολείου Χαβαρίου κα. Γιούλη Τράπαλη, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Σαβαλλίων κ. Μπόμπας Παναγιώτης και μέλη του Δ.Σ του συλλόγου των Απανταχού Κακοταραίων.

Ο σύλλογος προσέφερε πλήθος από χειροποίητα γλυκά, ποτά και αναψυκτικά, ενώ για την οικονομική ενίσχυσή του, οι γυναίκες του συλλόγου, είχαν κατασκευάσει και παρασκευάσει διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού.

Στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου, θα λειτουργεί η έκθεση Παραδοσιακής Υφαντικής Τέχνης, μʼ ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες έως σήμερα Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, και ώρες από 10:00 το πρωί έως 10:00 το βράδυ.

ΕΚΘΕΣΗ: Η ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ

 

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ &  ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ  ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ «Η ΑΣΤΡΙΝΙΑ»

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 8:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Ιωάννου Αμαλιάδας με θέμα: Η ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

8:30 Προσέλευση - Αγιασμός Πνευματικού Κέντρου - Έναρξη εκδήλωσης.

8:45 Χαιρετισμός από την Αγγελική Ρέγκλη υπεύθυνη Σχέσεων και Τύπου του  συλλόγου και συντονίστρια της Εκδήλωσης.

8:50 Ομιλία από τον συγγραφέα και λαογράφο Ηλία Τουτούνη για την ύφανση από τα βάθη των αιώνων ως σήμερα.

9:10 Δημοτικό τραγούδι για την ύφανση και κλείσιμο της εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ομιλία για την παραδοσιακή υφαντική τέχνη, επίσης θα προβληθεί πλούσιο πρωτογενές φωτογραφικό υλικό με θέμα την Παραδοσιακή Ύφανση.

Επίσης στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου θα λειτουργήσει έκθεση Παραδοσιακής Υφαντικής Τέχνης μ’ ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες την Παρασκευή 6, Σάββατο 7, και Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013, και ώρες από 10:00 το πρωί έως 10:00 το βράδυ.

 

Σημείωση: Στην παραπάνω έκθεση υπάρχουν υφαντά και αντικείμενα από το Λαογραφικό Μουσείο Αντρωνίου.


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates