Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Frontpage

ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ!

Καταγραφή Ηλίας Τουτούνης

Μια ζωή την έβγαλα να είμαι ζαλιά κάπου 60 οκάδες φόρτο, μέσα στην νύχτα, στο κρύο, στο χιόνι, σε κακοτοπιές, να έχω και του διαβόλου το κουμπί μη με τσακώσουνε και με μπουζουριάσουνε μέσα στα παλιοσίδερα...!
….Μια φορά, είχανε φερμένο ένα τσακαλιάρη νωματάρχη σκυλί, παλιοτόμαρο, λόγιαζε ότι τάχατις θα γίνει στρατηγός και δεν μας άφηνε σε χλωρό κλαρί και τότενες τα πράματα ζορίσανε. Τότενες είχαμε ένα λάγιο κεσέμι του κολέγα μου του Σπύρου, που το είχε αναθρέψει από την γέννα το έπαιζε με δαύτο και το είχε καμωμένο μάστορα, ίδιος άνθρωπος νόγαγε, μόνο μιλιά δεν έβγανε. Τότενες κανονίσαμε να κάνουμε μια γκέλα, για να περάσουμε τον καπινό από τ’ αποσπάσματα. Διαλέγαμε τον καιρό να μην είναι βροχερός, γιατί άμα βρεχότανε το πράμα, άναβε και χάλαγε, αλλά και βάραινε και άντε να το κουβαλήσεις ζαλιά. Πήραμε τραβιώντας το κεσέμι, να μην πονηριαστούνε στα χωριά που περνάγαμε, ότι τάχατις να το πάμε τάμα στους Αγιό – Θόδωρους στο Σωποτό, αλλά κωλώσαμε και στρίψαμε ντουγρού στην Μορόχοβα. Το Λεχούρι και το Λιβάρτζι, έβγανε ένα μπασμά καλό καπινό, αλλά σκεβόμαστε και τον έρμο τον δρόμο. Εκεί πήγαμε στο σπίτι του κολέγα μας, που μας περίμενε, κάτσαμε, ξαποστάσαμε, φάγαμε βραστό, ήπιαμε και κάνα δυο τρία κανάτια κρασί να στανιάρουμε λιγουλάκι και μετά, αφού στρίψαμε τσιγάρα, από το πράμα που θ’ αγοράζαμε για δοκιμή, το σακιάσαμε. Ο κολέγας έφερε και το καντάρι του το ζυγιάσαμε, κάναμε λογαριασμό, τόνε πλερώσαμε ντούκου και μόλις άρχισε να χαλουπώνει, ζαλωθήκαμε και φύγαμε. Το καπινό τόνε βάναμε μέσα στο ματαράτσι με σειρά και τον πατικώναμε καλά και στρωτά, για να χωρέσει μπόλικο. Στο γιόμισμα δεν δέναμε την μούση του, αλλά το ράβαμε με σπάγκο και μια σακοράφα, ανάρια - ανάρια για να μην παγαίνει ο χώρος στράφι και το ματαράτσι γινότανε παστάλι. Ευτούνα τα ματαράτσια που ’χαμε, χωράγανε ταμάμ εξήντα οκάδες. Ήθελε μαστοριά το πατίκωμα και ευτούνος, ο κολέγας μας στην Μορόχωβα, ήτανε μάνα ντεξής, σου το ’φκιανε ταμάμ μπαούλο. Κάπου - κάπου τήραγε πως και πώς να μας την κάνει, έβανε απόξω – απόξω το καλό για μόστρα και μέσα στην βουρλιά είχε τρουπωμένα και σαράπια πατόφυλλα, που ήσαντε μπίτι τούρκος. Μου ξίνιζε λίγο στην αρχή, αλλά δεν πάει στον διάβολο ευτούνα έχει το εμπόριο, και εγώ με την αράδα μου έτρωγα τους άλλους και έτσι δεν με τόσο κακοφαινότανε.

Νικόλαος Κ. Θωμάς (Τσατσαρέλη) 1955 - 2023 

Έφυγε από κοντά μας την Πέμπτη 25.05.2023 ο Νίκος Θωμάς του Κωνσταντίνου (Τσατσαρέλη) και της Μαρίας που γεννήθηκε πριν 68 χρόνια στο Αντρώνι.

Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα  στις 11:00 στον Άγιο Δημήτριο στα Άνω Λιόσια.

Στην μητέρα του Μαρία, στην σύζυγό του, στα 5 παιδιά του, Κώστα, Χαράλαμπο, Μαρία, Ειρήνη, Αγγελική στα αδέλφια του Γιώργο, Χρυσάφω, Χρήστο και σε όλους τους συγγενείς του εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας.

Ο Νίκος ήταν ένας ωραίος τύπος, καλός μαθητής, χαμηλών τόνων με πηγαίο χιούμορ.

Ήταν γιός του Κώστα του Τσατσαρέλη που σκοτώθηκε το 1971, όταν έπεσε από την σκεπή του Γκουρόγιαννη στο Αντρώνι.

Με τον Νίκο μας συνέδεαν τα παιδικά μας χρόνια στο χωριό και ύστερα στο Γυμνάσιο της Δίβρης. Μαζί μέναμε στο σπίτι της Θοδωρούλας, μαζί πεινούσαμε, μαζί τρώγαμε όταν ο ανώνυμος Διβριαίος μας άφηνε το πακέτο στο μαγαζί του Σουλιμιώτη.

Μαζί με τον Νίκο και στο ψαλτήρι των Αγίων Αναργύρων στους Κρουστάδες, μαζί και στο ψαλτήρι στο Αντρώνι όταν ο μακαρίτης ο μπάρμα Κώστας ο πατέρας του, καμάρωνε και μας συμβούλευε να μην βιαζόμαστε, να τα λέμε δηλαδή πιο αργά.

 Μαζί πηγαινοερχόμασταν από και προς στο χωριό, μία με το λεωφορείο, μία με τον Σπύρο τον Καζαμία και μία με τον Τσιρώνη στις καρότσες των φορτηγών τους αυτοκινήτων.  Δεν διστάζαμε όμως να κατέβουμε από την δημοσιά στο χωριό όταν είχε δυο μέτρα χιόνι.

Οι τρεις, μαζί και με τον άλλο Νίκο Θωμά του Κάκαρη, κατεβαίναμε από το διάσελο στην Μπαρμπότα όταν μία φορά από αυτές που είμασταν αγκαλιά και αμέριμνοι όταν πήραμε τα ίσια για το χωριό, διπλωθήκαμε σε μια οχιά κουλουριασμένη όπου σαν ελατήρια εκτιναχτήκαμε να μην μας χτυπήσει.

Ύστερα, ο καθένας πήρε το δρόμο του, χαθήκαμε αλλά βρισκόμασταν αργά και που στο χωριό.

Εκεί στο πατρικό του τον φωτογράφησα, όταν έβγαλε από το κατώι και απλόχερα μου παρέδωσε, την σαμαρίτσα του για το Λαογραφικό μας Μουσείο, τον Αύγουστο του 2007.

Καλό σου ταξίδι φίλε και συμμαθητή! 

Κώστας Παπαντωνόπουλος Μάης 2023 

Καμαρώστε τους χειροκροτητές και τους παρατρεχάμενους του δημάρχου στην Δίβρη!

Καμαρώστε τους!

Ο δήμαρχος Ολυμπίας και μερικοί παρατρεχάμενοι…,

μαζεύτηκαν στην Δίβρη να χειροκροτήσουν τον επιχειρηματία (που εκμεταλεύεται τον φυσικό πλούτο της Δίβρης), να μοιράζει φακελάκια στα παιδιά του γυμνασίου Λαμπείας.

Λυπάμαι για την σημερινή κατάντια της Δίβρης..., όταν στα χρόνια που φοιτούσα στο γυμνάσιο, κάθε Δευτέρα υπήρχε πακέτο από ανώνυμο Διβριώτη (στο παντοπωλείο του Σουλιμιώτη) με όλα τα απαραίτητα τρόφιμα της βδομάδας για 2-3 ντουζίνες πεινασμένους μαθητές όχι για μιά φορά αλλά για δύο περίπου χρόνια!

Το όνομά του δωρητή το έμαθα πρόσφατα (δεν ήταν πλούσιος) αλλά μου απαγόρευσε να κοινοποιήσω το όνομά του!

Τα μικρό-έργα, ο γιατρός και οι επιταγές του επιχειρηματία της Δίβρης είναι στάχτη στα μάτια μπροστά στα 5-6 εκατομμύρια του κόστους αποκατάστασης στο περιβαλλοντικό έγκλημα του δρόμου προς τον ποταμό Ερύμανθο, σύμφωνα με την έκθεση του ΥΠΕΝ.

Η φωτογραφία είναι του γνωστού χειροκροτητή - λιβανιστή της Δίβρης.

Υπήρχε και φωτογραφία των μαθητών που δεν επιθυμώ να εκθέσω περαιτέρω.

Σχόλια στο fb:

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 1895 (πριν 128 χρόνια) ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ ΗΛΕIΑΣ....

(Σ.Σ. Βρισκόμαστε στα 1895. Εκλογές στη Δίβρη ἀπ' ὅλους τούς ψηφοφόρους των χωριῶν τοῦ Δήμου Λαμπείας καί μεγάλος ὁ πολιτικός ανταγωνισμός ανάμεσα στα δυό μεγάλα Διβριώτικα πολιτικά τζάκια του Στεφανόπουλου καί τοῦ Πετραλιά. Πότε ο ένας κέρδιζε, πότε ο άλλος. Τις πιό πολλές φορές κέρδιζε το Στεφανέϊκο κόμμα αλλά στα 1895 το Πετραλικό πήρε τη νίκη. Καί νά πώς ὁ λαϊκός ποιητής τῆς τότε Δίβρης, ο περίφημος Λαλαγιάννης σατύρισε τὸ αποτέλεσμα που μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα καί ἀπό γενιά σε γενιά καί σέ μᾶς τὸ εἶπε ὁ μπάρμπα Τάκης ὁ ᾿Αθανασόπουλος (Γυφτοτάκης) με τη γνωστή δεξιοτεχνική απαγγελία του)...
ΤΟ ΛΑΪΚΌ ΕΚΛΟΓΙΚΌ "ΠΟΙΗΜΑ"....
"Άρχοντες Εὐγενέστατοι τὸ μάθατε τί γίνει, ὁ Πετραλιάς την ἐκλογὴ ἐπῆρε με ειρήνη. Συμβούλιο ἐποίησε το κόμμα του Στεφάνου
νὰ δοῦν πῶς θὰ τὸ κάνουν
Το χίλια οχτακόσια και στα ενενηνταπέντε, Τήν ἐκλογὴ ἐχάσανε και κάθονται καί κλαίνε.
Κλαίνε οἱ Κανελλαίοι στο Κούμανι καὶ οἱ Κοτσαλαῖοι στο Αντρώνι
Κλαίνε και οι Χριστοδουλαίοι μεσ' τοῦ Μπουλιάρου τὸ ἁλώνι.
Στου Βούλγαρη την αυλή μεσ' την Αγιά Μαρίνα τη λύπη πούχουν μερικοί, χειρότερη απο τη "Λίμνα". Κλαίει ὁ Βούλγαρης καί ὁ ᾿Ασημάκης ὁ ᾿Αλμπάνης καὶ ὁ Ζαφειράκης.
Κι ένα παιδί, στο " Σουλιμπό", δεν έχει μωρομό.
Ο Παναγιωτάκης, έφτιαξε μεγάλη μια σημαία, θὰ τοῦ τή φάει ἡ σκουριά θά τοῦ τή φάει καὶ ἡ λέρα.
Ρε παιδιά ἀπό τούς Γκρουστάδες πόχετε τα μαγαζιά, σύρτε κάτω στη Λαγκάδα και προσκυνήστε τον Πετραλιά!...."
Υ. Γ. Απαραίτητες διευκρινίσεις:
1. Στη Δίβρη το ξακουστό κεφαλοχώρι και τα γύρω χωριά του "ιστορικού πρώην Δήμου Λαμπείας") εκείνο τον παλιό καιρό, οι πολυπληθείς ψηφοφόροι δεν είχαν εθνικά κόμματα (όπως λέμε σήμερα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ κλπ) αλλά υπήρχαν δύο τοπικά κόμματα που διαφεντευαν τα δύο ντόπια πολιτικά τζάκια...
Το ένα το "Στεφανοπουλαίικο" της οικογένειας των Στεφανόπουλων και το άλλο το "Πετραλικό" της οικογένειας των Πετραλαίων....
Αυτό συνεχίστηκε από συστάσεως Ελληνικού Κράτους μέχρι την δεκαετία 1950-1960 όταν οι ψηφοφόροι όχι μόνο της Δίβρης αλλά και των γύρων χωριών ψήφιζαν Στεφανόπουλο (τελευταίους Στέφανο και Βάσσο Στεφανόπουλο) ή Πετραλιά (τελευταίους Στέφανο και Αντώνη Πετραλιά).....
2. Όπως διαβάζουμε στο "ποίημα" , μαθαίνουμε τις οικογένειες της Δίβρης και των γύρω χωριών που ήσαν οι "κομματάρχες" των δύο τζακιών...
Μάλιστα ο δικός μου προπάππος Παναγιωτάκης ήταν κομματάρχης των Στεφανοπουλαίων και είχε και μια "σημαία που -το 1895- θα του φάει η σκουριά θα του τη φάει η λέρα"....

"ΤΟΤΕ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΗΤΑΝ ΑΛΛΙΩΣ…" (ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ)

 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ… 

Ύστερα από το πρώτο βιβλίο του αγαπητού φίλου Γιάννη Ντινόπουλου με τίτλο: «Από το ημερολόγιο ενός ρεσεψιονίστ», που κυκλοφόρησε πριν δύο χρόνια, μας έρχεται τώρα ένα νέο «διαμάντι» με τίτλο: «Τότε που ο κόσμος ήταν αλλιώς…», με ιστορίες που προέρχονται από την ζωή και την παράδοση αλλά και από την ζωή του συγγραφέα.

Μέσα από τις 49 ιστορίες που μας ταξιδεύει ο Γιάννης, περιγράφει αναλυτικά τους χαρακτήρες των ηρώων του, χρησιμοποιώντας αριστοτεχνικά τον λόγο που σε πολλές περιπτώσεις τον εμπλουτίζει με επιστημονικά, ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία. Παράλληλα τα κείμενά του άλλοτε γίνονται εύθυμα με χιούμορ, άλλοτε διδακτικά και άλλοτε συγκινητικά που κάποιες φορές τα  μάτια μου βούρκωσαν. Όμως εκεί που δίνει τα ρέστα του ο Γιάννης είναι στις απολαυστικές περιγραφές γύρω από το ωραίο φύλο.

Προσωπικά με συνεπήραν περισσότερο οι ιστορίες που αναφέρονταν στα μαθητικά χρόνια του Γιάννη, του στρατού και πέριξ των Ντιναίικων, τους γονείς, τους συγγενείς και τα γνωστά ιστορικά τοπωνύμια που εδώ φρόντισε να μην παραλείψει την αφεντιά μου και τον ευχαριστώ. 

Τότε που ο κόσμος ήταν αλλιώς, γνώρισα και εγώ τον Γιάννη, στα δύσκολα χρόνια όταν φοιτούσαμε στο Γυμνάσιο της Δίβρης και δεν σας κρύβω, ότι, περίμενα ιστορίες και αναφορές από την Δίβρη και τα πέριξ αλλά φαίνεται ότι θα ήταν θλιβερές και στενάχωρες ή ο Γιάννης, μας το επιφυλάσσει ως έκπληξη σε επόμενο βιβλίο.

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates