ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ

 

 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η τρίτη συνάντηση διάσωσης διάδοσης και καταγραφής των δημοτικών μας τραγουδιών, την Παρασκευή 3-7-09, στο χωριό Τσίπιανα του δήμου Λασιώνος, στο κατάστημα του κ. Δημητρίου Παπαναγιώτου. Μετά από τις δυο προηγούμενες εκδηλώσεις που προηγήθηκαν στις 15-2-09 στο Χάβαρι του δήμου Αμαλιάδας στην θέση Χαβαρόβρυση και στο κέντρο «Αγράμπελη», του κ. Πέτρου Χαραλαμπόπουλου και στις 19-3-09, στο χωριό Σκλήβα του δήμου Πηνείας στο κατάστημα του κ. Παναγιώτη Νικολόπουλου, οι φίλοι του δημοτικού τραγουδιού έδωσαν δυναμικά το παρόν και στο χωριό Τσίπιανα.

Μετά από πρωτοβουλία και συντονισμένες προσπάθειες του ερευνητή λαογράφου κ. Ηλία Τουτούνη, του κ. Κωσταντίνου Παπαντωνόπουλου δημιουργού της ιστοσελίδας, (http://www.antroni.gr) και υπό την αιγίδα του δήμου Λασιώνος και με προσωπική βοήθεια και παρέμβαση του δημάρχου Λασιώνος κ. Βασίλη Παπαντώνη, το δημοτικό μας τραγούδι αντιλάλλησε και πάλι θυμίζοντας τους παλιούς καλούς καιρούς και στα Τσίπιανα της ορεινής Ηλείας.

Οι κάτοικοι της περιοχής με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά αποδέχθηκαν την πρόσκληση και έδωσαν το παρών τους σ’ αυτή την προσπάθεια. Ακούστηκαν και καταγράφησαν πολλά παλιά δημοτικά μας και ιδίως ξεχασμένα Ηλειακά τραγούδια, σχεδόν άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Συμμετείχαν κάτοικοι από τα χωριά, Τσίπιανα, Κρυόβρυση (Δερβινή), Αγία Κυριακή (Κερτίζα), Κακοτάρι, Σκούρα, Σκιαδά, Δροσιά (Μπροστοβίτσα Τριταίας), Ανδρώνι, Φολόη (Γιάρμαινα), Διβρη, Σειρές (Βερσίτσι), Τραγανό και Σπαρτουλιά.

Τα τραγούδια ήσαν επιτραπέζια (της τάβλας), χωρίς την συνοδεία μουσικών οργάνων και ηλεκτρονικής υποστήριξης. Μεταξύ αυτών συμμετείχαν, πολλοί γέροντες κάτοικοι, γυναίκες ακόμη και ιερείς, λάτρεις του παραδοσιακού δημοτικού τραγουδιού.

Η επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται να γίνει στο χωριό Φολόη (Γιάρμαινα) στο εστιατόριο «Κένταυροι» του κ. Γιάννη Μαρκόπουλου. Οι διοργανωτές προσκαλούν όποιον θέλει να τραγουδήσει, ή και να καταγράψει τα τραγούδια να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα:

Τηλεφωνα επικοινωνίας Ηλίας Τουτούνης Αμαλιάδα κιν. 6973887955, Κώστας Παπαντωνόπουλος Ανδρώνι 6977223610 και Γεώργιος Καραχάλιος Αμαλιάδα 6972870693.

Στους οργανωτές ευχόμασθε καλή συνέχεια σ΄αυτή την όμορφη προσπάθεια που ξεκίνησαν για να διασώσουν και να μεταδώσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Πηγή: Eφημερίδα 7.07.2009 


Εκτύπωση   Email

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση