Frontpage

Γιώργιος Π. Τουτούνης 1960- 2021 (Άγναντα)

Έφυγε σήμερα Κυριακή 21.11.2021 ο Γεώργιος Τουτούνης του Παναγιώτη και της Κυριακής που γεννήθηκε πριν 61 χρόνια στα Άγναντα Ηλείας.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις 12.00 στον Άγιο Μηνά. Β' Δημοτικό Κοιμητήριο Λεύκας Πατρών.

Στην σύζυγό του Ελένη στα παιδιά του Κυριακούλα, Παναγιώτα στα αδέλφια του Ηλία, Ευφροσύνη, Βίκτωρα και σε όλους τους συγγενείς του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Ο Γιώργης ήταν ωραίος τύπος, αδελφός του φίλου μου Ηλία Τουτούνη. Γεννήθηκε στα Άγναντα (τέως Σινούζι) του σημερινού δήμου Ήλιδας το 1960. Η καταγωγή του πατέρα του ήταν από το χωριό Κακοτάρι. Οι γονείς του ήταν αγρότες και ο πατέρας του μετανάστευσε εργάτης στη Γερμανία. Τελείωσε το δημοτικό στα Άγναντα και ύστερα οι γονείς του μετοίκισαν στην Αμαλιάδα, έμειναν στον οικισμό Άγιος Ιωάννης. Ήταν επιχειρηματίας στην Πάτρα, όπου διαμένει και εργαζόταν ως σήμερα. Η ειρωνεία της τύχης ήταν ότι σε ένα χρόνο θα έβγαινε στην σύνταξη προκριμένου να ξεκουραστεί και να ακολουθήσει τα χόμπι του. Αγαπούσε πολύ τον τόπο που γεννήθηκε και γνώριζε κάθε πέτρα στην Ορεινή Ηλεία.

Καλό σου ταξίδι Γιώργη!

ΕΚΒΙΑΣΙΣ ΕΝ ΗΛΕΙΑ ΚΑΤΑ ΠΛΟΥΣΙΟΥ ΧΩΡΙΚΟΥ (ΑΝΤΡΩΝΙ)

«Τηλεγραφεί ο εν Πύργω ανταποκριτής:

Προς τας ενταύθα αρχάς κατηγγέλθει η ακόλουθος απόπειρα εκβιάσεως κατά του εν τω χωρίον Ανδρώνι της Πηνείας πλούσιου χωρικού γαιοκτήμονες κ. Ν. Νικολετόπουλου, όστις έλαβε ανώνυμον εκβιαστικήν επιστολήν δια της οποίας του εζήτουν ν´ αποστείλη χρήματα και τσαρούχια δια τέσσερα παιδιά, τα μέλη δηλαδή της εταιρίας, άλλως φονευθή.

Ο κ. Νικολετόπουλος λαβών την επιστολήν, εταράχθη σφόδρα και αφιχθείς εις Πύργον ανεκοίνωσε την επιστολήν εις τον εισαγγελέα κ. Τραπεζούντιον και τον Μοίραρχον κ. Μηχαλοπετράκον, οπαδισμού απέστηλεν αμέσως τον υπενωματάρχην της χωροφυλακής Π. Παναγόπουλον μετά 6 Ευζώνων προς ανακάλυψιν και σύλληψιν των αγνώστων εκβιαστών.

Εγνώσθη, ότι ο κομιστής της επιστολής είνε ο χωρικός Πισπιρίγκος, οι δε εκβιασταί ονομάζονται Πέτρος και Βασίλειος αγνώστων επωνύμων καταγόμενοι εκ Μάνης».

09/10/1904

Η ληστρική εκβίαση τότε ήταν έγκλημα κατά της ιδιοκτησίας και της Περιουσίας.

ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ – Ο - ΚΥΚΛΟΣ…!

Επιμέλεια : Κώστας Παπαντωνόπουλος

Η Σελήνη είναι ο (μοναδικός) φυσικός δορυφόρος της Γης, ο πέμπτος μεγαλύτερος του ηλιακού μας συστήματος και δεύτερο σώμα κατά σειρά λαμπρότητας που θαυμάζουμε στο Ουράνιο Στερέωμα. 

Πήρε το όνομά του από την αρχαιοελληνική θεά, την Σελήνη. Στην δημοτική μας γλώσσα και στην λαϊκή παράδοση ονομάζεται “Φεγγάρι”.

Είναι το κοντινότερο ουράνιο σώμα απο την Γη και  όπως είπαμε το δεύτερο φωτεινότερο μετά τον ήλιο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν στην επιφάνεια της Σελήνης και καθώς ανακλώνται φτάνουν στη Γη, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι ακτινοβολεί. Εξαιτίας αυτής της εγγύτητας, η Σελήνη ασκεί ισχυρή και βαρυτική επίδραση στην Γη, προκαλώντας φυσικά φαινόμενα όπως οι παλίρροιες αλλά επηρεάζει και τον άξονα περιστροφής της.

Ανάλογα με τη θέση του Ήλιου, της Γης και της Σελήνης, φωτίζεται διαφορετικό τμήμα της Σελήνης που φαίνεται από την γη, δημιουργώντας τις φάσεις της Σελήνης. 

Οι εκλείψεις του Ηλίου προκαλούνται από τη Σελήνη. Όταν αυτή περνάει μπροστά από το Ήλιο, σκιάζει ένα μέρος της Γης, αντίθετα με τις εκλείψεις Σελήνης που προκαλούνται αντιστοιχα από τον πλανήτη Γη. Λόγω της λαμπρότητας και των τακτικών κινήσεων(φάσεων)της Σελήνης ο  άνθρωπος από την αρχαιότητα έχει αναπτύξει σημαντικό πολιτιστικό ρόλο.

Κωστής Μπαντούνας (Κουρής) 1925 – 2021 Σπαρτουλιά

Έφυγε σήμερα Κυριακή 14.11.2021 πλήρης ημερών ο Κωνσταντίνος (Κωστής) Μπαντούνας (Κουρής) που γεννήθηκε πριν 96 χρόνια στην Σπαρτουλιά Αντρωνίου.

Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα στις 14.00 στην Αμαλιάδα.
 
Στην σύζυγό του Νικολέττα, στα παιδιά του Νίκο, Δήμητρα και σε όλους τους συγγενείς του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.
 
Ο Κωστής ήταν κουμπάρος μας, είχαμε βαφτίσει την κόρη του Δήμητρα. 
Τον θυμόμαστε ως ήσυχο άνθρωπο, πράο και σοβαρό που ταίριαζε στον χαρακτήρα του όπως μας λέει και η Δήμητρα.
Γεννήθηκε στην Σπαρτουλιά Αντρωνίου το 1925 και ήταν ο δεύτερος, γιος από τους τρεις του Νικόλα και της Μαρίας, της οικογένειας Μπαντούνα-Κουρή στην Σπαρτουλιά.
Αδέλφια του ήταν ο Κούρο-Γιώργης και ο Κούρο-Αντρίκος.
Έζησε στον τόπο που γεννήθηκε μέχρι το 1967 όπου με την σύζυγο του Νικολέττα και τα δυότους παιδιά Νικόλα και Δήμητρα εγκαταστάθηκαν στην Αμαλιάδα για μια καλύτερη ζωή. 
Επισκεπτόταν όμως συχνά τον τόπο των γονέων του έως τα βαθιά γεράματά του. Αξιώθηκε να είναι ο μακροβιότερος από όλο του το σόι.
Καλό σου ταξίδι κουμπάρε!

ΚΑΜΑΤΙΑΡΙΚΑ – ΚΑΜΑΤΙΚΙΑ…!

Καταγραφή Ηλίας Τουτούνης

Η εποχή της σποράς (Οκτώβριος- Νοέμβριος) σήμαινε γενικό συναγερμό στη ύπαιθρο για να σπείρουν τα «γεννήματα» (δημητριακά στάρι, κριθάρι, βρώμη, βίκο κ.ά.). Μερικοί είχαν δύο υποζύγια (άλογα- μουλάρια – γαϊδούρια και αγελάδες), άλλοι είχαν μόνο ένα εξ αυτών και για να σπείρουν σεμπρέβανε με κάποιον που είχε και αυτός ένα και έτσι δημιουργούσαν ένα ζευγάρι υποζυγίων. Άλλοι δεν είχαν καθόλου, ή είχαν μόνο ένα ή δεν μπορούσαν να βρουν σέμπρο και έτσι ήταν αδύνατον να σπείρουν και να οργώσουν με αυτό.

Αυτοί για να σπείρουν αποτείνονταν σε ανθρώπους που είχαν ζώα αλλά δεν είχαν χωράφια. Αυτοί κυρίως ήσαν οι βουνίσιοι, εκεί που τα χωράφια τους ήταν λιγοστά άγονα και είχαν πολλές πέτρες δεν σπέρνονταν και ασχολούνταν μόνο με την κτηνοτροφία. Αυτοί είχαν υποζύγια για τις υπόλοιπες εργασίες τους. Κατά την εποχή της σποράς δεν τα τόσο χρειάζονταν και τα νοίκιαζαν δηλαδή τα έστελναν για εργασία σε άλλους, που τα χρειάζονταν για να οργώσουν και να σπείρουν. Αυτά τα άλογα τα έλεγαν «καματιάρικα» και τον μεροκάματό τους «καματίκι». Συνήθως οι εργοδότες προτιμούσαν νέα, γερά υγιή άλογα, κατά την σπορά. Επίσης και να μην δαγκώνουν και να μην κλωτσάνε και μην είναι «μάγαρα» και «ψοφίμια» όπως έλεγαν τα αδύνατα και καχεκτικά άλογα.

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Free Joomla! templates by Engine Templates