Frontpage

ΑΘΛΑ ΥΠΕΝΩΜΟΤΑΡΧΟΥ ΕΝ ΛΑΜΠΕΙΑ (ΚΟΥΜΑΝΙ) 1910

Μας τηλεγραφούν εκ Κούμανι της Λαμπείας ότι ο υπενωμοτάρχης Παπαγιαννακόπουλος εισήλθεν ως κατακτητής εις το χωρίον την παρελθούσα εβδομάδα, και αφού το μένος του εξήντλησεν επί των ορνίθων των χωρικών, εστράφη προς τους ραγιάδες Κατοίκους του χωρίου και έδειρεν ανηλεώς τους Ιωάννην Βερβίταν, Ανδρέαν Τζογκλήν, Πανάγον Μιχτέρην, και Αλέκον Παπαδόπουλον. Τους βανδαλισμούς τούτους αναμένομεν να τιμωρήση και η γενική διεύθυνσις της αστυνομίας του νόμου Αχαιοήλιδας και η Εισαγγελεία των πλημμελειοδικών Πύργου.

Υποθέτουμε ότι οι αγαθοί χωρικοί της Λαμπείας ψηφίζοντες υπέρ τη Ανορθώσεως, εφρόνουν ότι η βασιλεία της κότας – πήττας είχε λήξει και ότι ο βούρδουλας του χωροφύλακα θα ήτο ιστορικόν μόνον μνημείον φαύλης εποχής παρελθούσης ανεπιτρεπτεί. Αναμένουμε τας ενεργείας του κυρίου Κόνδη και του κυρίου Μανουσοπούλου.

ΕΓΓΑΜΟΣ ΑΠΑΓΩΝ ΚΟΡΗ (ΚΟΥΜΑΝΙ) 1910

Γράφει ο εν Πύργω ανταποκριτής. 

Ο δήμαρχος ολύμπιων τηλεγραφικώς ανέφεραν προς τας ενταύθα αρχάς, ότι εκ του Χωρίου Κουμανή Κ. Π. Μ… έγαμος και πατήρ τέκνων μετ´ άλλων αγνώστων μεταβάς εις το χωρίον…… απήγαγε βιαίως εκ της οικίας της την νεανίδα Μαρίαν θυγατέρα του Δ. Χριστόπουλου προς την οποίαν έτρεφε θερμόν έρωτα. Ο πατήρ της απαχθείσης μεταβάς εις το …κούκιον κατήγγειλε την απαγωγή της κόρης του εις τον εκεί αστυνόμον.

Εφημερίδα «Νεολόγος Πατρών»,  Κυριακή 22 Μαρτίου 1910

Νικόλας Ζαχαρόπουλος (1946 – 2021) Ζαχαρέικα

Γράφει: ο Κώστας Παπαντωνόπουλος, Αλωνάρης 2021

Γεννήθηκε πριν 75 χρόνια, στις 4.12.1946. Πατέρας του ήταν ο Αργύρης Ζαχαρόπουλος από τα Ζαχαρέικα Αντρωνίου και μητέρα του η Αντριάνα από το Λάνθι Ηλείας .

Οι γονείς του μετοίκησαν στην Ευγένεια Κερατσινίου στον Πειραιά. Ο Νικόλας σπούδασε σε ναυτική σχολή και ταξίδεψε ως μηχανικός σε εμπορικά πλοία.

Παντρεύτηκε την κόρη του μεγαλέμπορου σουηδικής ξυλείας, Χριστίνα Γιατρά, μια γυναίκα μεγάλου «βεληνεκούς» που απέκτησαν μαζί μία κόρη, την Πέπη. Ήταν σημείο αναφοράς η πρώην σύζυγος για τον Νικόλα ως το τέλος της ζωής του.

Αρχικά, άνοιξε ένα μαγαζί στην Αγίου Μελετίου και Λιοσίων για να πάρει τις άδειες εισαγωγών και στην συνέχεια δημιούργησε σε χώρο 30 στρεμμάτων στην Μάνδρα Αττικής την ΞΥΛΕΞΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ την μεγαλύτερη εταιρεία ξυλείας και παρκέτων στην Ελλάδα που απασχολούσε 90 άτομα. Ο Νικόλας εκείνα τα χρόνια ζούσε σαν μεγιστάνας.

Από πολύ νέος, πριν τα τριάντα του, είχε επαφές με τους μεγάλους πλοιοκτήτες Νιάρχο, Λάτση, ακόμα και με τον μεγάλο Ωνάση, διότι ναύλωνε καραβιές ξυλείας από Αφρική και Βραζιλία.

Ήταν ο πρώτος που έφερνε τεράστιους κορμούς στην Ελλάδα και έκανε όλη την εκμετάλλευση της ξυλείας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του.

Έφτασε τότε να συνομιλεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τις επενδύσεις του στην Ελλάδα. Η μοίρα όμως δεν τον άφησε, τον ζήλεψε και τον χτύπησε πισώπλατα λέει ένας συγγενής του.

Πολυτίμη (Πολίτω) Μπούρλα - Ζήρου (1934 – 2021) Πανόπουλου

Έφυγε χθες Σάββατο 24.07.2021 η Πολυτίμη (Πολίτω) Ζήρου, σύζυγος του +Παύλου Μπούρλα που γεννήθηκε πριν 87 χρόνια στο Αντρώνι.

Η κηδεία της θα γίνει αύριο Δευτέρα 26.07 στις 10.00 στον ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα στην Αμαλιάδα.

Στα παιδιά της Πέτρο, Κώστα, Πάνο, στον αδελφό της Πάνο και σε όλους τους συγγενείς της εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας.

Οι πληροφορίες προέρχονται από τον φίλο της σελίδας, Γιώργο Μαρκόπουλο από την Γιάρμενα.

ΣΟΒΑΡΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ (ΚΟΥΜΑΝΙ) 1911

Εις την αστυνομίαν ανηγγέλθη, ότι στο χωρίον Κούμανι της Λαμπείας ο Παναγιώτης Καρκούλιας συνεπλάκη με τον Θεόδωρο Γκούστραν μεθ´ ου είχε προηγουμένας αφορμάς.

Ο πρώτος εξήγαγε περίστροφον και πυροβολήσας ετραυμάτισε τον Γκούστραν[1] στην κοιλιακήν χώραν.

Η θέσις του τραυματίου είναι κρίσιμος.

Ο δράστης εξαφανίσθη.

Εφημερίδα «Νεολόγος Πατρών», Πέμπτη 2 Ιουνίου 1911

[1] Επώνυμο: Κούτρας

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Free Joomla! templates by Engine Templates