Εντός των ορίων της κτηματικής έκτασης του οικισμού Χάβαρι Ήλιδας του νομού Ηλείας,
υπάρχει μια τοποθεσία με το τοπωνύμιο Πυραμίδες Χαβαρίου, αυτή βρίσκεται νοτιοδυτικά του οικισμού στο γεωγραφικό μήκος 21.367636 και πλάτος 37.849302.
Δεν αναρωτούμαστε για ποιο λόγο η τοποθεσία έλαβε την ονομασία Πυραμίδες, γιατί καταλαβαίνουμε ότι συσχετίζεται με πυραμίδες. Υποτίθεται ότι στην εν λόγω τοποθεσία υπήρχαν κάποιες πυραμίδες, χωρίς να γνωρίζουμε τις διαστάσεις των, τον χρόνο κατασκευής αλλά και τον χρόνο της κατεδάφισής των. Όμως, αναρωτούμαστε γιατί οι ξένες αποστολές ειδικών, που έφθασαν κάποτε και βρήκαν τα ίχνη τους, απέκρυψαν την θέση τους, αναφέροντας ότι δεν είναι ακόμη καιρός να τις πειράξουν. Ακόμη γιατί μια άλλη αποστολή αρχαιολόγων, από άλλα κράτη αργότερα, δεν θέλησαν ν’ αγγίξουν τις Αρχαίες Θαλάμαις, και προτίμησαν ν’ αποκρύψουν κάθε πληροφορία, σε τι συσχετίζονται μεταξύ τους και τι μας κρύβουν;
Ποιοι πολιτικοί εκείνης της εποχής συμφωνήσαν να μην προχωρήσουν σε ανακοινώσεις, και τι απέγιναν οι σημειώσεις του αείμνηστου δημοδιδάσκαλου Νικολάου Λάσκαρη που είχε κάνει μια εμπεριστατωμένη έρευνα για αυτή την υπόθεση, κατά την πρώτη δεκαετία του 1900 και την άφησε στην μονάκριβη κόρη του Αντωνία;
Θέλουμε να ξέρουμε τι απέγιναν τα κτιριακά υπολείμματα, που ήσαν τα θεμέλια των Πυραμίδων, και γιατί κατεστράφησαν οι λαξευμένοι ογκόλιθοί των. Προβαίνοντας σ’ αυτά κάποιοι θέλησαν μάλλον να εξαφανίσουν κάθε ίχνος ύπαρξης.
Κατά μαρτυρίες παλαιών αναφέρεται ότι οι τότε ιδιοκτήτες των αγροκτημάτων πήραν τους λίθους για να οικοδομήσουν τα σπίτια τους στο νέο Χάβαρι ένα- δύο χρόνια μετά τον σεισμό του 1909.
Τι αναφέρεται για το ισοσκελές τρίγωνο με τις ακριβείς αποστάσεις «Πυραμίδες - Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Δάφνης - Ιερόν της Ήλιδας». Τι ακριβώς κρύβεται εντός αυτού του τριγώνου που έχει επίκεντρο την τοποθεσία με την ονομασία Ανδρόνικα. Το εμβαδόν αυτού του τριγώνου είναι 13,05 km² (5,04 mi²) και η περίμετρος είναι 16,60 χιλιόμετρα (10,32 μίλια).
Εγώ προέβηκα σε μια αποτύπωση της απόστασης δια μέσω του map google και η αποτύπωση μας δείχνει ακριβώς ένα ισόπλευρο τρίγωνο.
Επίσης θέλω να συμπληρώσω ότι αυτή η περιοχή, κατά την επανάσταση του 1821, ήταν εντός του τεραστίου δρυοδάσους, που υπήρχε. Σ’ αυτή την τοποθεσία υπήρχε μια τεράστια μαρμάρινη στήλη στις διαστάσεις ενός μονόκλινου κρεβατιού που επάνω ήταν σκαλισμένη με επιγραφές. Εκεί που βρισκόταν η μαρμάρινη πλάκα οι παλιοί κάτοικοι ονόμαζαν τον τόπο «Γραμμένη Πλάκα».
Γραμμένη πλάκα υπήρχε και στο Μαίναλο στην τοποθεσία Τσιαλντή Έλατος, όπου κι εκεί η περιοχή είχε λάβει την ανάλογη ονομασία.
Επίσης θέλω ν’ αναφέρω ότι εκεί κοντά –πάντα κατά μαρτυρίες- λειτούργησε ένα ασβεστοκάμινο (χοριδοκάμινο) για την παρασκευή ασβέστη. Αναρωτιέμαι με τι λίθους δούλεψε, εφόσον στην εν λόγω περιοχή δεν υπάρχουν υλικά (λίθοι) που προορίζονται για την παρασκευή ασβέστη.
Ακόμη μια μαρτυρία από τον αείμνηστο Πάνο Ρεκέ, μου είχε αναφέρει ότι οι παλαιοί έλεγαν ότι εκεί υπήρχε ένας τεράστιος δέντρος (δρυς), που στον κόσμο τόσο μεγάλος δεν υπήρχε πουθενά. Μάλιστα μου είχε αναφέρει ότι σ’ αυτόν τον δέντρο δεν ζύγωνε κανείς γιατί «κράταγε». Ο αείμνηστος ο Θεόδωρος Μπούρας όταν τον ρώτησα αν γνωρίζει κάτι, με είχε αποτρέψει ν’ ασχοληθώ, αναφέροντας ότι τον τόπο εκείνο τον «δέρνει κάποια κατάρα», χωρίς να μου δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.
Πολλά τα ερωτήματα, παραμένουν θαμμένα και αναπάντητα, που σίγουρα αν είναι σωστές οι πληροφορίες, θ’ αλλάξουν πολλά στον τόπο μας.
Για ευνόητους λόγους αφήνω μερικά στοιχεία πίσω και δεν τα δημοσιεύω.
Οι πυραμίδες είναι το σήμα κατατεθέν της Αιγυπτιακής αρχιτεκτονικής. Ωστόσο, οι αρχαιότερες πυραμίδες ή πυραμιδοειδή κτίσματα όπως είναι η ακριβής περιγραφή τους, βρίσκονται στην Ελλάδα. Οι ιστορικές αναφορές για τις ελληνικές πυραμίδες είναι ελάχιστες αλλά συνολικά ξεπερνούν τις 26. Σε αντίθεση με τις Αιγυπτιακές, οι ελληνικές πυραμίδες έχουν μικρότερο μέγεθος και είναι κατασκευασμένες με λίθους. Ο σκοπός κατασκευής τους παραμένει αδιευκρίνιστος αλλά αποτελούν μοναδικά ιστορικά μνημεία.
Μία εξ αυτών, η εικονιζόμενη βρίσκεται στον αρχαίο δρόμο που οδηγούσε από το Άργος στην Τεγέα. Είναι κατασκευασμένη από τεράστιες πέτρες από ασβεστόλιθο. Έχει μια στερεή βάση και πάνω της συνεχίζουν τέσσερις άνισες πλευρές. Η δυτική πλευρά της είναι 14,70 μέτρα, η βόρεια 12.58, η ανατολική 8.62 και η νότια 8.61μ. Υπολογίζεται κατά προσέγγιση, ότι χτίστηκε τον 4ο αι. π.Χ.